Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Οδοιπορικό στην Τουρκία

Οδοιπορικό στην Τσατάλτζα της Κωνσταντινούπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Δήμος Τσατάλτζας της Τουρκίας που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα πριν την Κωνσταντινούπολη έστειλε πρόσκληση στο Δήμο Νεάπολης για να συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος Νεάπολης ανταποκρίθηκε και στις 17 και 18 Ιουλίου επισκέφτηκε την Τουρκία και το Δήμο Τσατάλτζας . Στην αποστολή του Δήμου, 70 περίπου άτομα, συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Ολυμπιακή φλόγα» και «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νεάπολης». Το Δήμο εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Νίκος Αλμπάνης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρ. Χαλτογιαννίδης οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αμπατζίδης και Βασίλης Σταμπολούς και η Δημοτική Σύμβουλος Ευανθία Νικολαϊδου. Την αποστολή υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Τσατάλτζας κ. Τζεμ Καρά με κάθε επισημότητα. Ακολούθησε δεξίωση με πρωινό σ έναν όμορφο χώρο του Δήμου.



Ο δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Αλμπάνης ευχαριστεί το δήμαρχο Τσατάλτζας, για την υποδοχή.

Οι δήμαρχοι Νεάπολης και Τσατάλτζας

Στη συνέχεια και αφού η αποστολή του Δήμου τακτοποιήθηκε και ξεκουράστηκε στο ξενοδοχείο, ακολούθησε επίσκεψη στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και ένα χορευτικό με τούρκους χορευτές χόρεψε χορούς με ελληνική μουσική.

Την αποστολή επισκέφτηκε και ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας ISKENDER OZSOY ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον δήμαρχό μας.

Ο δημοσιογράφος ISKENDER OZSOY με τον δήμαρχο Νεάπολης Νίκο Αλμπάνη και Σεφέρ Γκουβένκ Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος της Συνθήκης της Λωζάνης (Ανταλλαγής των πληθυσμών).


Τούρκοι χορευτές χορεύουν ελληνικούς χορούς

Το βράδυ, κοντά στις εννιά, στο στάδιο Ζιγιά Αλινογλού παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα που παρουσίασε, με μεγάλη επιτυχία, το χορευτικό τμήμα της Ολυμπιακής Φλόγας με χορούς της περιοχής μας. Τη μουσική έπαιζε το συγκρότημα του Γιώργου Μπέτζιου. Μετά από πρωτοβουλία του Αντιδήμαρχου Γιώργου Αμπατζίδη σ όλη τη διάρκεια των χορών η Ελληνική σημαία κυμάτιζε δίπλα στην Τουρκική.
         Η Ολυμπιακή Φλόγα χορεύει δημοτικούς χορούς στο στάδιο Ζιγιά Αλτινογλού

             Ο Γιώργος Αμπατζίδης τοποθετεί την Ελληνική σημαία στην εξεδρα των εκδηλώσεων

Ακολούθησε συναυλία με τους Σεργκάν Τσαγκρί και το Σταύρο Παζερέντση.





Η επόμενη μέρα είχε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη (για μερικούς) και ξενάγηση στα χωριά της Τσατάλτζας (για τους υπόλοιπους). Το απόγευμα της Κυριακής επισκεφτήκαμε την πλατεία Τοπουκλού, όπου και χόρεψαν τα δυο χορευτικά που μας συνόδευαν, Ολυμπιακή Φλόγα και Εύξεινος Λέσχη καθώς και ένα χορευτικό από την Έδεσσα.

Οι πόντιοι χορεύουν στην πλατεία Τοπουκλού της Τσατάλτζας


Το χορευτικό της Ολυμπιακής φλόγας χορεύει στην πλατεία Τοπουκλού.


Οι Δήμαρχοι Νεάπολης και Τσατάλτζας χορεύουν στην πλατεία Τοπουκλού

Σ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Τσατάλτσα μας συνόδευαν πολλοί τούρκοι των οποίων οι παππούδες τους κατάγονταν από την περιοχή Βοϊου. Μ’ εντυπωσίασε το γεγονός ότι όλοι τους μιλούσαν πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα!

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων οι δύο Δήμαρχοι με τη συνοδεία τους περπάτησαν στους δρόμους της Τσατάλτσας και τους ακολουθούσε πλήθος κόσμου.



Στις εννέα η ώρα τελείωσε η επίσκεψή μας στην Τσατάλτζα της Τουρκίας και επιβιβαστήκαμε στα δύο λεωφορεία για την επιστροφή.

Ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος την Λέσχης Ποντίων Νεάπολης Βασίλης Σταμπολούς προσφέρει στον Δήμαρχο Τσατάλτζας αναμνηστικό μπλουζάκι της λέσχης και ο Δήμαρχος του υποσχέθηκε ότι την επόμενη ημέρα θα το φορέσει.


Μ’ εντυπωσίασε η φιλοξενία που μας επιφύλαξαν ο Δήμος και οι κάτοικοι της Τσατάλτζας.

                                         Γιώργος Αμπατζίδης
                                        Αντιδήμαρχος Δήμου Νεάπολης
                                          
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΑΤΟΓΛΟΥ

Η φωτογραφία μου
ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΟΖΑΝΗΣ, Greece
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ..