Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
Βουλευτής Ν. Κοζάνης
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 06.05.10
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή ανακριβή δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας που κυκλοφόρησε στις 5/5/2010, σχετικά με τη θέση μου για το σχέδιο Καλλικράτης στο Ν. Κοζάνης, κατά τη συνάντηση των βουλευτών του Νομού και αντιπροσωπείας από το Δήμο Σιάτιστας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζω ότι:
Η θέση που διατύπωσα προς τον Υπουργό κ. Ραγκούση, παρουσία των άλλων συναδέλφων μου και της αντιπροσωπείας του Δήμου Σιάτιστας με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Κοσμίδη, είναι υπέρ της δημιουργίας μικρότερων Δήμων από τους προτεινόμενους στο Νομό, για λόγους καθαρά αποκέντρωσης και καλύτερης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές του Νομού.
Παράλληλα εξέφρασα τη συμφωνία μου με τη δημιουργία του Δήμου Βελβεντού και πρότεινα παρουσία όλων των συναδέλφων και της αντιπροσωπείας των Σιατιστινών, την ικανοποίηση και του αιτήματος του Δήμου Αιανής για αυτόνομο Δήμο, όπως επίσης και τη δημιουργία δύο Δήμων στην περιοχή του Βοΐου.
Τη δημιουργία αυτόνομου Δήμου Σιάτιστας, ο οποίος καλύπτει βασικές προϋποθέσεις για ανεξάρτητο δήμο μαζί με όποιους οικισμούς θελήσουν να ενσωματωθούν αργότερα στον εν λόγω Δήμο, καθώς επίσης και έναν δεύτερο δήμο που θα περιλαμβάνει όλη την υπόλοιπη περιοχή του Βοΐου με έδρα τη Νεάπολη ως κομβικό σημείο της περιοχής.
Οι δύο αυτές περιοχές τόνισα ότι μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομες δημοτικές αρχές, διότι πληρούν βασικά κριτήρια του σχεδίου νόμου αλλά το βασικότερο είναι ότι θα μπορέσουν καλύτερα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που τις χαρακτηρίζουν και που δεν είναι κοινά μεταξύ των δύο αυτών εν δυνάμει αυτόνομων δήμων, και τις αναπτυξιακές προκλήσεις που κι αυτές διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό για τις δύο περιοχές.
Η θέση μου αυτή προκύπτει από τη θεώρηση ότι η ελληνική ύπαιθρος δεν μπορεί να οργανωθεί και να διοικηθεί με μεγάλα σχήματα τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι και ο Καποδίστριας με τις αδυναμίες του, κατά την πρώτη διοικητική αποκέντρωση της χώρας, επιτάχυνε την ερήμωση και εγκατάλειψη της υπαίθρου, γεγονός που αναφέρθηκε παρουσία όλων.
Συμπληρωματικά επεσήμανα προς τον κ. Υπουργό, να επανεξετάσει την πρόταση για κάποιες αρμοδιότητες υπηρεσιών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά αν μεταφερθούν στους νέους Δήμους, προτείνοντας να παραμείνουν σε κεντρικό επίπεδο Περιφέρειας. Τέτοιες είναι οι υπηρεσίες πολεοδομίας, αστυκτηνιατρικών ελέγχων και γενικά όσες υπηρεσίες αφορούν έλεγχο δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Παρόμοιες υπηρεσίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν παλαιότερα ακόμα και σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δυστυχώς δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα με βάση τις προσδοκίες για τον 1ο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Αγαπητοί συμπατριώτες, θεωρώ ότι στην ιστορικά κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας, η οργάνωση της ελληνικής περιφέρειας για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου πρέπει να σχεδιαστεί με όρους πραγματικής οικονομίας, για να μπορέσουμε να ανατάξουμε και την ύπαιθρο και την οικονομία.
Φιλοσοφίας μας, η ουσιαστική αποκέντρωση και εργαλεία σε κεντρικό επίπεδο το μικρότερο, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος άξιων και αξιών, που θα σχεδιάζει, θα εποπτεύει και θα ελέγχει με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας τη χώρα. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα που θα απλώνονται έως τα διακριτά όρια που εντοπίζονται ιδιαιτερότητες σε τοπικές κοινωνίες με τα δικά τους φυσικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικό.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΑΤΟΓΛΟΥ

Η φωτογραφία μου
ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΟΖΑΝΗΣ, Greece
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ..