Κατακαημένο Βόιο, τι σούμελλε να πάθεις!
Για κάποιον, που δε γνωρίζει την περιοχή, θα ήταν φυσιολογικό να οριστούν αρχικά οι έδρες των Δήμων στις πρωτεύουσες των παλαιών επαρχιών και δε θα ακούγονταν ούτε λαλιά.
Αυτό ήταν σχεδόν κοινή πεποίθηση και των κατοίκων του Βοίου, σαν πρώτη ματιά, ανεξάρτητα από την όποια ταλαιπωρία θα τραβήξουν στη συνέχεια, αλλά περισσότερο θα δεινοπαθήσουν αυτοί που θα εκλεγούν.
Το παραπάνω είχε «διαπιστωθεί» και από όλους τους βουλευτές του νομού μας και «έπρεπε» να υποστηριχθεί, τουλάχιστον, από μικροπολιτική άποψη...
Η επιτροπή, όμως είδε τα πράγματα ψύχραιμα και ρεαλιστικά και πολύ σωστά υπέδειξε ως διοικητική έδρα τη Νεάπολη και ως ιστορική τη Σιάτιστα.
Πιέστηκε ο κ. Υπουργός από διάφορους παράγοντες και βρέθηκε η μεθόδευση της ομοφωνίας (και εκτός ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων, που θα έχει, όμως, πολιτικό κόστος) κι έγινε η τροποποίηση.
Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ακόμη, αλλά ας το θεωρήσουμε ως υπόθεση.
Πρώτα-πρώτα χάνουμε όλοι, γιατί ανταλλάχτηκαν άγριες εκφράσεις και όχι μόνον από θερμόαιμους, οπότε το κλίμα είναι βαρύ και μακάρι να κοπάσουν οι “διαμάχες”.
Η διοικητική έδρα, η οποία είναι προσωρινή και μπορεί να αλλάξει από το επόμενο Δ.Σ., επιφορτίζεται με χρέη «χαμάλη» και κακώς πανηγυρίζει η μία ή η άλλη πλευρά, λες και είναι σίγουρη ότι θα εκλέξει και Δήμαρχο «συντοπίτη» της και ότι θα επιλύει μόνον τα προβλήματα της έδρας...
Θα φροντίζει και για όλους τους υπόλοιπους δήμους κανονικά, αφού και οι πόροι, έτσι κι αλλιώς, θα είναι αναλογικοί και μάλλον δεδομένοι.
Η ιστορική έδρα, όμως, θα παραμείνει, φυσικά, μόνιμη και εκτός από τα διοικητικά θα αυτοδιαχειρίζεται και τα πολιτιστικά κλπ, που επιχορηγούνται πολλαπλάσια και ξεχωριστά, από την Ε.Ε. και έτσι θα αναπτυχθεί περισσότερο.
Θα έχει την πρωτοβουλία σε εθνικές γιορτές κλπ και προβλέπεται να γίνονται και συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Μετά τα παραπάνω, με τη στενή σημασία του όρου, κέρδος θα έχει η πόλη που θα οριστεί ως ιστορική έδρα.
Με την ευρύτερη, όμως, έννοια, το κέρδος ή η ζημία είναι ενιαία για όλο το Βόιο.
Βέβαια, δημιουργήθηκε πανελλαδικό πρόβλημα και το καλύτερο είναι, αντί της οδυνηρής τομής, να επιχειρηθεί αναίμακτη επέμβαση.
Σε μεταβατική φάση, να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα και αφού το προτεινόμενο χωροταξικό προβάλλεται ως το ιδανικό και προνομιούχο για όλους, η ίδια η ζωή θα δείξει, είναι μία ευκαιρία να πάρουν το … μάθημά τους όσοι διαφωνούν.
Το Π.Α.Σ.Ο.Κ., που επαγγέλλεται δημοψηφίσματα, ας το κάνει και μάλιστα πριν από τις εκλογές, γιατί, έτσι κι αλλιώς, αυτό θα γίνει στις εκλογές, αλλά μήπως τότε είναι αργά.
Γιατί τόση επιμονή του κ. Υπουργού να μην ικανοποιήσει τους πολίτες, πανελλαδικά, που δεινοπαθούν και λόγω της οικονομικής κρίσης;
Επειδή, επιπλέον, ορίστηκαν πολλές ιστορικές έδρες να διασαφηνιστούν, αμέσως, μέσα στο νόμο, τα «προνόμια», πέρα από όσα προβλέπονται στον υπάρχοντα κώδικα (άρθρο 6).
Εύχομαι να αποκατασταθούν τα πράγματα, χωρίς αλαζονικές διαθέσεις κι αυτό με ευθύνη της πολιτείας.
Υ.Γ. Κακίες!
Με την απογραφή του 2001, σύμφωνα με την οποία θα κατανεμηθούν οι έδρες, ο πληθυσμός των πρώην Δήμων είναι: Σιάτιστας 5.130, Ασκίου 5.130, Νεάπολης 5.121 (9 κάτοικοι λιγότεροι), Τσοτυλίου 4.753 και Πενταλόφου 896.
Αρχικά οι έδρες ήταν 25 (τετραγωνικός αριθμός) και κατανέμονταν 6+6+6+6+1, αντίστοιχα, με την «τοπικιστική» πλειοψηφία στο Άνω Βόιο.
Με τροπολογία (δεν ξέρουμε με ποιο αιτιολογικό και επιχείρημα), οι έδρες έγιναν 27 (κυβικός αριθμός) με κατανομή 7+7+6+6+1 και με τοπικιστική πλειοψηφία το κάτω Βόιο!
Σύμπτωση ή και πάλι Δάκτυλος, ώστε να δέσει η σούπα;
Ανδρέας Τσολακόπουλος
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου