Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Μην υποκύψετε στον μικροκομματισμό κύριε Ραγκούση

 

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ


Η χώρα βρίσκεται υπό κηδεμονία και αυστηρή επιτήρηση μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που ήταν η αναπόφευκτη λύση για την έξοδο από το αδιέξοδο του δανεισμού.
Βρίσκεται, όμως, ταυτόχρονα ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, ως υπεύθυνος διαχειριστής του πολιτικού συστήματος, το οποίο κατά κοινή αναγνώριση έχει χρεοκοπήσει, υπό την οργισμένη επιτήρηση των πολιτών.
Επωμίζεται, λοιπόν, ο πολιτικός κόσμος, αλλά κυρίως η σημερινή κυβέρνηση, την ιστορική ευθύνη για την εξυγίανση του συστήματος με ανατροπές και σαρωτικές αλλαγές στους θεσμούς που έχουν διαβρωθεί από τη φαυλότητα και τη διαφθορά. Δεν είναι αρκετό αυτήν τη στιγμή να ομολογεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, όλοι όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα» και να διακηρύσσει ότι θα γίνουν αλλαγές και θα καταλογιστούν ευθύνες. Ζητούμενο είναι να οικοδομηθεί εδώ και τώρα ένα αξιόπιστο σύστημα, που θα λειτουργεί με διαφάνεια προς όφελος του τόπου και των πολιτών, ένα σύστημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.
Δρομολογείται από την κυβέρνηση αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», που όμως δεν είναι εύκολη χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή του εκλογικού νόμου και άλλα μέτρα για τη διαφάνεια. Τίποτε, όμως, δεν θα γίνει, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του πολιτικού κόσμου, η βαθιά διαποτισμένη και διαμορφωμένη από τον ψηφοθηρικό μικροκομματισμό και τις ηθικά απαράδεκτες πελατειακές σχέσεις μεταξύ βουλευτή και ψηφοφόρου. Αυτή η νοοτροπία ανατρέπει κάθε προσπάθεια για αλλαγή, νοθεύει και αποδυναμώνει αποφάσεις και νόμους, εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Το Σύνταγμα ορίζει ότι «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος» (άρθρο 51, παρ. 2), που σημαίνει ότι νομοθετούν με γνώμονα το εθνικό και όχι το προσωπικό συμφέρον.
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, όταν υπάρχει προσωπικό, μικροκομματικό συμφέρον, παραμερίζεται το γενικό συμφέρον, ακόμη και σήμερα, μετά την αποκάλυψη της βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος. Αποδείξη ότι η κατεστημένη μικροκομματική νοοτροπία δεν έχει αλλάξει, είναι οι αντιδράσεις, όχι δημοτικών αρχόντων που είναι θεμιτές, αλλά βουλευτών στο σχέδιο «Καλλικράτης». Αντιδράσεις που υπαγορεύει το ψηφοθηρικό συμφέρον και στόχο έχουν να ανατρέψουν το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, που διαμορφώθηκε με επιστημονική μελέτη όλων των δεδομένων. Αντιδράσεις της εποχής του «Τζουμπέ».
Αφορμή για όλα αυτά που γράφω σήμερα είναι το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης Κοζάνης -το γεγονός ότι είναι γενέτειρά μου δεν έχει σημασία- με το οποίο καταγγέλλεται παρέμβαση βουλευτών του Νομού Κοζάνης, για να ανατραπεί ο «Καλλικράτης». Η διοικητική μεταρρύθμιση ορίζει ως έδρα του δήμου, που δημιουργείται στα όρια της άλλοτε επαρχίας Βοΐου, τη Νεάπολη. Ο τοπικισμός, όπως και σε άλλες πόλεις, ξεσήκωσε τους κατοίκους της Σιάτιστας, οι οποίοι, διεκδικώντας την έδρα του νέου δήμου για την πόλη τους, κατέφυγαν στους βουλευτές του νομού και ζήτησαν την παρέμβασή τους. Θεμιτή ενέργεια, αλλά οι βουλευτές έπρεπε να υποκύψουν και να υποσχεθούν αβασάνιστα ανατροπή του «Καλλικράτη»; Και με αυτή τους τη στάση να τροφοδοτήσουν τον τοπικισμό και την αντιπαράθεση;
Στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της Νεάπολης επισημαίνει: «Το υπουργείο, μετά από μελέτη των στοιχείων και με βάση τα ενιαία κριτήρια των συνενώσεων, που το ίδιο θέσπισε, έκρινε ότι η Νεάπολη πληροί όλες τις προϋποθέσεις να οριστεί ως έδρα για το συμφέρον του συνόλου των δημοτών. Βρίσκεται στο κέντρο της γεωγραφικής ενότητας, κομβικό σημείο σε όλους τους οδικούς άξονες, στην καρδιά της γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης του Βοΐου με βιοτεχνικές μονάδες μεταποίησης, έχει όλες τις διοικητικές υποδομές, είναι η ιστορική έδρα της επαρχίας Βοΐου και εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη του νέου δήμου».
Πράγματι, η γεωγραφική θέση είναι το ισχυρότεροο επιχείρημα υπέρ της Νεάπολης. Θα αγνοηθεί από τον μικροκομματισμό; Αναφέρει το ψήφισμα ότι «μετά την αντίδραση των κατοίκων της Σιάτιστας, έσπευσαν τοπικοί παράγοντες (βουλευτές) και εξήγγειλαν προκαταβολικά και κατηγορηματικά ότι η έδρα θα αλλάξει και θα οριστεί η Σιάτιστα, η οποία βρίσκεται στο άκρο του νέου δήμου, σε ορεινή και δυσπρόσιτη θέση. Τίθεται το εξής ερώτημα: τη μοίρα και το μέλλον του τόπου μας την καθορίζουν οι παράγοντες με παρεμβάσεις κόντρα στις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης για την αλλαγή λειτουργίας και νοοτροπίας; Η κυβέρνηση υποχωρεί σε πιέσεις και εκβιασμούς οργανωμένων συμφερόντων;».
Η αντιμετώπιση του θέματος σεβασμού της αξιοπιστίας του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη χωροθέτηση των νέων δήμων από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, θα δείξει αν οι κυβερνητικές διακηρύξεις έχουν αντίκρισμα στις κυβερνητικές πράξεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος ούτε ενδιαφέρεται για δεύτερη θητεία, στον αγώνα που κάνει με στόχο να αλλάξει ο τόπος.
Με υποχωρήσεις, παραχωρήσεις, συμβιβασμούς, με μικροκομματικά συμφέροντα και φαύλες νοοτροπίες έφτασε στη διάλυση και τη χρεοκοπία το πολιτικό σύστημα. Αν δεν χτυπηθεί για να εξαφανιστούν τελείως η συναλλαγή, η πελατειακή σχέση, η διαπλοκή με συμφέροντα, δεν πρόκειται να εξυγιανθεί το σύστημα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του.
Οι διαμάχες για τον «Καλλικράτη» είναι από τις πιο αθώες. Δείχνουν, όμως, μια νοοτροπία, η οποία έχει πολύ υψηλό κόστος για τον τόπο, με πιο σοβαρό αυτό της κοινωνικής κρίσης και του ευτελισμού των θεσμών της Δημοκρατίας, η οποία μένει απροστάτευτη σε κινδύνους. Δώστε το παράδειγμα αντιστάσεως, κύριε Ραγκούση. Μην υποκύψετε στον μικροκομματισμό, που θέλει να νοθεύσει και να αχρηστεύσει τον «Καλλικράτη» σήμερα, και αύριο τον νέο εκλογικό νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΑΤΟΓΛΟΥ

Η φωτογραφία μου
ΝΕΑΠΟΛΗ, ΚΟΖΑΝΗΣ, Greece
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ..